14-04-2021

Har du styr på reglerne for el løbehjul?

El løbehjul er blevet et kært eje i flere og flere danske familier. Med forårets komme myldrer de ud på gader og stræder. Nogle steder mere velkomne end andre. Måske fordi el løbehjulet er et forholdsvist nyt køretøj i trafikken og ikke altid færdes helt efter bogen. Har du styr på reglerne for el løbehjul? Test din viden her.

Mange tænker ikke over det, men et el løbehjul er ikke bare et stykke legetøj. Det er et motordrevet køretøj, der kan få en ret høj fart, og som fører skal du derfor både tænke på din egen og andres sikkerhed, når du suser derudaf. Før du springer på el løbehjulet, anbefaler vi derfor, at du sætter dig ind i de regler, der gælder for færdsel med det.

Nedenfor kan du få svar på nogle af de vigtigste regler om el løbehjul. Tryk på det lille plus for at se svaret.

Hvor gammel skal man være for at køre på et el løbehjul?

Man skal være fyldt 15 år, før man må køre alene på et el løbehjul i trafikken.

Børn under 15 år gerne køre på el løbehjul i trafikken, hvis de er sammen med en voksen på min. 18 år, som har kontrol over barnets kørsel. På lege- og opholdsområder må børn under 15 år gerne køre på el løbehjul uden en voksen.

Må man køre på fortovet med et el løbehjul?

Nej. For el løbehjul gælder de samme trafikregler som for cykler. Hvis der er en cykelsti skal du altså køre på den, og du må ikke køre på fortove, gangstier eller fodgængerfelter.

Skal man have cykelhjelm på, når man kører på el løbehjul?

Det er ikke lovpligtigt at have cykelhjelm på, når du kører på el løbehjul, men det er en rigtig god idé!

Vi anbefaler, at du altid tager hjelmen på, før du suser afsted på dit el løbehjul. De hyppigste ulykker på løbehjul er hjernerystelse samt skader på håndled og underarm. Hvis dine børn skal afsted på løbehjul, kan det derfor også være en god idé udover cykelhjelmen at udstyre dem med håndleds-, albue- og knæbeskyttere.

Hvor hurtigt må man køre på et el løbehjul?

El løbehjul må højst kunne køre 20 km/t med motorkraft alene. Løbehjul, der kan køre hurtigere end 20 km/t, er IKKE tilladt i trafikken.

Må man køre på et el løbehjul, hvis man drukket alkohol?

For el løbehjul gælder de samme regler som for bilkørsel. Promillegrænsen er 0,5, og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.

Vær også opmærksom på, at du kan risikere, at din forsikring ikke dækker, hvis du kommer til skade på dit el løbehjul, fordi du er påvirket af alkohol. Du kan læse mere om, hvordan din forsikring dækker nederst.

Må man køre to personer på et el løbehjul?

Der må ikke være mere end én person på et el løbehjul. Bliver du stoppet af politiet, mens I kører to på et el løbehjul, kan I begge risikere at få en bøde på 700 kr.

Må man tale i mobiltelefon, mens man kører på el løbehjul?

Du må ikke tale i håndholdt mobiltelefon, når du kører på el løbehjul. Bøden for at bruge håndholdt mobil under kørsel på el løbehjul er 1.000 kr.

Det er ikke ulovligt at tale i mobiltelefonen med håndfri betjening, men vi anbefaler, at du undlader at gøre det og i stedet har din fulde opmærksomhed på din kørsel og færdslen omkring dig.

Skal jeg have lys på mit el løbehjul?

Ja, og ikke kun, når det er mørkt. Du skal faktisk køre med lys hele døgnet. Der skal være en hvid eller gul lygte foran på løbehjulet og en rød lygte bagpå. Lyset skal være tydeligt synligt på mindst 300 meters afstand. Dit el løbehjul skal desuden være forsynet med en rød refleks bagpå, en hvid refleks foran og gule eller hvide reflekser på hver side.

Sådan dækker din forsikring, hvis du kommer til skade på dit el løbehjul

Hvis du kommer til skade på dit el løbehjul, hører det under din ulykkesforsikring.

Har du en ulykkesforsikring hos Gartnernes Forsikring, kan den give erstatning for varige mén og evt. strakserstatning ved knoglebrud, hvis du kommer til skade - også når det er på et el løbehjul. Er du omfattet af vores nyeste betingelser for ulykkesforsikring, har du desuden mulighed for strakserstatning ved knoglebrud m.m. Du kan læse mere om vilkårene for strakserstatning her.

Hvis du gør skade på andre, når du kører på dit el løbehjul
Hvis du skulle være så uheldig at forvolde skade på andre, mens du kører på dit el løbehjul, hører det under din ansvarsforsikring.

Har du en familieforsikring hos Gartnernes Forsikring, har du også en ansvarsforsikring, som bl.a. indeholder en dækning for skade forvoldt ved brug af el løbehjul m.m. Du kan læse mere om vilkårene for din ansvarsforsikring i betingelserne for vores familieforsikring.

Har du begået en grov lovovertrædelse eller f.eks. været påvirket af alkohol, skal du være opmærksom på, at din forsikring i nogle tilfælde ikke dækker, og du kan risikere ikke at få nogen erstatning.

Sitemap
Close