31-03-2020

Trampolinsæson – Husk dit ansvar & forebyg skader

Endelig forår. Solen titter frem og alt spirer. Det kribler i os for at komme ud i haven. Ud i naturen. Det kribler i ungerne for at komme ud og brænde krudt af. Især lige nu, hvor de fleste skolebørn har ekstra meget indestængt energi, der skal brændes af efter hjemmeskole og alt for mange timer under samme tag som mor og far, uden legekammerater og alle de vanlige eftermiddagsaktiviteter.

Havetrampolinen er et oplagt sted at sende ungerne ud for at bruge den overskydende energi. Trampolinen er et hit på tværs af aldersgrupper, og den har en helt fantastisk evne til at underholde ungerne i timevis samtidig med, at de kommer ud i det fri, væk fra computer og I-pad, og får bevæget kroppen. Og det bedste af det hele: man ved, hvor man har dem.

Med en trampolin følger et ansvar
Der er nærmest ingen grænser for glæderne ved at have en havetrampolin, og lige nu kommer den om noget til sin ret. Men før du sender ungerne ud at hoppe, så husk, at det er dit ansvar, at trampolinen er sikker for børnene at bruge, og at du lærer dine børn, hvordan man bruger og omgås en trampolin.

Hvert år kommer tusindvis af børn til skade på havetrampoliner, og lige nu oplever skadestuerne landet over allerede, at det gode vejr sender flere børn en tur forbi skadestuen med knoglebrud eller det, der er værre. Udover at de færreste forældre ønsker deres børn på skadestuen, udgør en tur på skadestuen lige nu et ekstra stort problem, da det øger risikoen for, at presset på sygehusene bliver for stort pga. den aktuelle situation, hvor Corona-epedimien forventes at presse sygehusene til det yderste henover foråret.

Heldigvis kan mange skader kan undgås ved at tage en række simple forholdsregler, herunder at følge de fem trampolinråd.

De fem trampolinråd
Måske kender du allerede de fem trampolinråd, som man igennem en årrække løbende har kunnet støde på i oplysningskampagner omkring sikker leg på trampolinen:

  1. Hop altid én ad gangen: Hvis der er flere børn, som hopper på trampolinen samtidigt, øges risikoen for, at de støder sammen og kommer til skade.
  2. Brug sikkerhedsnet: Selvom sikkerhedsnettet langt fra forhindrer alle ulykker på trampolinen, kan det forhindre nogle af de mest alvorlige faldulykker. Samtidig kan det forhindre mindre børn i at få adgang til trampolinen. Det er dog vigtigt, at sikkerhedsnettet ikke indhyller dig i en falsk tryghed. Sikkerhedsnet eller ej, er det stadig vigtigt at følge de andre sikkerhedsråd.
  3. Lav ikke saltoer og andre farlige hop.
  4. Børn under 6 år skal have en voksen ved trampolinen, som hjælper med at styre hop og landing.
  5. Giv trampolinen et sikkerhedstjek jævnligt – se vores tjekliste nedenfor.

Udover de fem trampolinråd, er det en rigtig god idé at lære dine børn, hvordan man hopper rigtigt, hvordan man lander rigtigt, og sætte klare regler for, hvad man gerne må, og hvad man aldrig må gøre, med mindre, man er øvet springgymnast. Uanset, om du har små børn eller større børn, er vores råd, at du har dine børn under opsyn, når de bruger trampolinen.

Giv trampolinen et forårstjek
Hvis trampolinen er slidt, har skader eller generelt er i dårlig stand, øger du risikoen for, at der sker uheld og, at dine børn kommer alvorligt til skade. Både det danske vintervejr med storm, regn, frost og sne, og det danske sommervejr med skiftevis sol og regn, kan være rigtig hårdt for trampolinens konstruktion og materialer, og hvis du som hovedparten af alle danske have- og trampolinejere lader trampolinen stå fremme året rundt, er det derfor ekstra vigtigt, at du i det tidligere forår giver trampolinen en grundig gennemgang, før ungerne for alvor tager trampolinen i brug igen.

Tjekliste – er trampolinen sikker?

  • Tjek, om der er løse, slappe eller ødelagte fjedre, som skal udskiftes.
  • Tjek, om kantpuden er så slidt, at den ikke afdækker ordentligt for fjedrene, eller at man risikerer at træde igennem.
  • Tjek, om der er revner i trampolindugen.
  • Tjek trampolinens rammer og ben for, om der er bøjede eller beskadigede stålrør.
  • Tjek sikkerhedsnettet og invester evt. i et nyt - et mørnet sikkerhedsnet giver falsk tryghed.

Hvis trampolinen har slidte eller beskadigede enkeltdele, skal de udskiftes. Du kan købe reservedele til din trampolin hos de fleste trampolinforhandlere.

Sådan er dine børn dækket, hvis uheldet er ude
Langt de fleste trampolinskader er knoglebrud, især på armene. Denne type skader kommer vores unge poder sig heldigvis oftest over uden at få langvarige mén. Men desværre sker der også mere alvorlige faldulykker og andre ulykker, som kan give nedsat førlighed eller andre langvarige eller livsvarige mén.

Ved skader som disse, som vi håber aldrig sker, men som jo desværre kan ske, kan en børneulykkesforsikring give erstatning for varigt mén. En børneulykkesforsikring hos Gartnernes Forsikring giver erstatning ved mén startende fra 5% og dækker ligeledes tandskader som følge af ulykker.

Hvordan er mine børn dækket uden for hjemmet?
Vores børneulykkesforsikring dækker dine børn 24 timer i døgnet, både når de er hjemme, hopper i trampolinen, men også når de leger på naboens trampolin, eller når de er i skole, i fritidsklub eller går til sport. Der kan selvfølgelig være tilfælde, hvor andre kan blive draget til ansvar for ulykken, som i eksemplet beskrevet nedenfor.

Dækker min ansvarsforsikring, hvis naboens børn kommer til skade på min trampolin?
Nej, din ansvarsforsikring dækker som udgangspunkt ikke, hvis naboens børn kommer til skade på din trampolin. Det vil derfor være barnets egen ulykkesforsikring, som skal dække ved et eventuelt varigt mén. Dog kan du blive draget til ansvar og blive erstatningsansvarlig for skader sket på din havetrampolin, såfremt havetrampolinen ikke er korrekt monteret eller der er andre forhold ved den, som gør den farlig at bruge, f.eks. pga. manglende vedligeholdelse.

Har jeg automatisk en børneulykkesforsikring, når jeg har en ulykkesforsikring?
Hvis du har tegnet en ulykkesforsikring til dig selv, er børn gratis dækket indtil det fyldte 2. år. Det er vigtigt, at du kontakter os og får oprettet en selvstændig forsikring for dit barn, selvom forsikringen er gratis. Når barnet fylder 2 år, vil den gratis dækning ophøre, og der vil automatisk blive opkrævet betaling for børneulykkesforsikringen.

Børneulykkesforsikring kan tegnes fra den dag dit barn bliver født og gælder, indtil dit barn fylder 18 år.

Du kan læse mere om vores børneulykkesforsikring her.

Sitemap
Close