Undgå at blive offer for cyberkriminelle under Coronakrisen
18-02-2021

Undgå at blive offer for cyberkriminelle under Coronakrisen

Risikoen for at blive offer for cyberkriminelle, som vil stjæle dine personlige oplysninger og udnytte dem til kriminelle formål, er særligt høj i øjeblikket. Det advarer myndigheder som f.eks. politiet og Center for Cybersikkerhed samstemmende om lige nu.

I krisetider er der generelt et ekstra stort behov for at orientere sig i nyheder og diverse anvisninger fra de forskellige myndigheder. Det er derfor et kendt fænomen, at cyberkriminelle udnytter usikre tider til at lokke nyhedshungrende mennesker ind på falske hjemmesider, hvorfra ofrene f.eks. fralokkes personlige identitetsoplysninger eller betalingsoplysninger.

Coronakrisen er ingen undtagelse, og lige nu advarer myndighederne om at være ekstra påpasselig, når du navigerer i det digitale landskab. Vores behov for at holde os opdateret samt det faktum, at mange lige nu arbejder hjemmefra, hvor it-sikkerheden ikke altid er ligeså høj som på arbejdspladsen, medfører en bølge af it-kriminalitet.

Det er derfor vigtigere end nogensinde før at være påpasselig og tænke, før du klikker.

3 gode råd under Coronakrisen
Her er derfor 3 gode råd, som du bør skrive dig bag øret og huske på, når du bevæger dig online i denne tid:

  1. Ingen myndigheder, heller ikke Sundhedsstyrelsen, vil bede dig om at udlevere oplysninger om dit NemID. Bliver du via e-mail, sms eller telefon bedt om at udlevere dine NemID-oplysninger eller dit kodeord, kan du derfor være helt sikker på, at det er svindel. Del derfor ALDRIG dine NemID-oplysninger med andre.
  2. Cyberkriminelle benytter sig ofte af det, man kalder ”phishing-mails”, sms’er eller falske hjemmesider, som har til formål at lokke kreditkortoplysninger eller personlige oplysninger ud af dig. Lige nu handler e-mails oftest om coronavirus, som f.eks. kan se ud som om, de er sendt fra de nationale sundhedsmyndigheder. Du vil måske blive bedt om at klikke på et link for at opdatere dine personoplysninger eller at logge ind med dit NemID. Herfra sendes du videre til en falsk hjemmeside, der i mange tilfælde kan se ægte ud på overfladen, men som alene har til formål at franarre dig dine informationer. Klik derfor ALDRIG på links i en e-mail eller sms. Hvis du er i tvivl, så gå i stedet direkte ind på den pågældende myndigheds webside i din browser og find flere informationer eller opdater dine oplysninger her.
  3. Tænk før du klikker. Der er set eksempler på e-mails med en vedhæftet fil eller link til et kort, der illustrerer spredningen af Corona på verdensplan. Hvis du klikker på et sådant link eller åbner vedhæftede filer, vil der typisk blive installeret et hemmeligt program på din computer, som kan bruges til at opsnappe dine personlige oplysninger, eller endnu værre til at tage kontrol over din computer, hvilket kan udnyttes til pengeafpresning. Vær derfor ALTID skeptisk, hvis du modtager e-mails fra ukendte afsendere. Kender du afsender, men er materialet mistænkeligt, så spørg vedkommende, om det virkelig er dem, der har sendt det til dig, før du klikker.

Du kan læse flere gode råd om, hvordan du forebygger og forholder dig ved identitetstyveri i denne artikel.

Hos Gartnernes Forsikring er ID-sikring en del af din familieforsikring
Husk desuden på, at hvis du har en familieforsikring hos Gartnernes Forsikring, har du en ID-sikring inkluderet, hvilket betyder, at vi kan træde til og hjælpe dig i tilfælde af, at du bliver udsat for identitetstyveri.

Du kan læse mere om vores ID-sikring her.

Sitemap