01-12-2019

Undgå at julefreden går op i røg

Ja ja, vi ved det godt… Julen er brandfarlig: Pas nu på, der ikke går ild i adventskransen, pas på de levende lys på juletræet osv. osv. Der kører kampagner på tv og de sociale medier hvert år – behøver vi virkelig høre det igen? Kan vi ikke bare få lov at tænde kalenderlyset, smække benene op og få lidt julefred?

Men jo... Vi bliver nødt til at gentage det igen i år.

 • Fordi brandvæsenet rykker ud til brand i private hjem 35% oftere i december end i årets andre måneder.
 • Fordi 4 ud 5 brande i vores hjem skyldes menneskelige fejl, primært uforsigtighed i forbindelse med madlavning, optænding eller åben ild, der er for tæt på brandbare materialer.
 • Og fordi der stadig ikke er en røgalarm i 1 ud af 4 danske hjem.

Ser man på beredskabsstyrelsens rapport om brand i private boliger, er der altså fortsat rigtig god grund til at gentage budskabet igen og igen. Så skru endelig op for julehyggen og lad julefreden sænke sig – men tjek først én gang til, om du har helt styr på vores gode råd til brandsikker julehygge.

5 gode råd om levende lys
Det bedste sikkerhedsråd er helt at undgå levende lys – og i stedet erstatte dem med kunstige lys. Der er i dag et stort udvalg af flotte kunstige lys på markedet, som er meget naturtro. Men er du ikke helt parat til at undvære dine levende lys endnu, så kommer du heldigvis også langt med almindelig sund fornuft:

 1. Stil ikke levende lys i nærheden af let antændelige materialer, f.eks. gardiner, gran eller julepynt.
 2. Sørg for at dine lys står på et stabilt underlag, i en egnet stage, og at der ikke er ting i nærheden, som kan vælte henover lyset.
 3. Stil altid levende lys udenfor mindre børn og dyrs rækkevidde.
 4. Sluk altid levende lys i rum, hvor du ikke er til stede, og når du går hjemmefra – også selvom du kun er væk kortvarigt.
 5. Stil aldrig fyrfadslys direkte på bordet, og undgå at opstille lys sammen i større ”grupper”.

5 gode råd om juledekorationen
Juledekorationer og adventskranse er et fast indslag i mange hjem, når der skal pyntes op til jul, ligesom det for mange er et uomtvisteligt faktum, at gran og levende lys hører til i en smuk juledekoration. Hører du til de sidstnævnte, kan du mindske risikoen for brand ved at følge nedenstående råd.

 1. Placér lysene i dekorationen med omtanke, så de ikke er i fare for at antænde gran og andet pynt i dekorationen, når de brænder ned.
 2. Brug altid selvslukkende lys i din juledekoration.
 3. Brug lysmanchetter af stanniol.
 4. Spray din juledekoration med et brandhæmmende præparat.
 5. Efterlad aldrig en tændt juledekoration uden opsyn.

5 gode råd om juletræer og levende lys
Mange fastholder også traditionen med at have levende lys i juletræet. Er du én af dem, så følg disse sikkerhedsråd:

 1. Køb et friskt juletræ – fæld det evt. selv – og lad det stå ude så længe som muligt.
 2. Brug en juletræsfod, hvor du kan vande træet, og husk at fylde den op dagligt.
 3. Placér levende lys på træet omhyggeligt, så de ikke er i nærheden af andre grene og pynt, og undgå levende lys på grene, der er inden for mindre børn og dyrs rækkevidde.
 4. Brug kun selvslukkende lys på juletræet og stabile lysholdere, der sidder ordentligt fast på grenen.
 5. Hav altid en spand vand eller en brandslukker i nærheden, når du har tændt levende lys i juletræet.

Er du klar til at slukke branden?
Uanset, hvor fornuftig du er, og hvor meget du forebygger, er levende lys, gran og julepynt en farlig cocktail – og i et kort øjebliks uopmærksomhed kan en lille flamme eller gnist hurtigt udvikle sig til en brand, der er ude af kontrol.

Ifølge Beredskabsstyrelsen opstår der hvert år over 45.000 brande i de danske hjem, som vi selv lykkes med at slukke uden brandvæsenets hjælp, så heldigvis kan vi selv gøre meget for at forhindre, at det udvikler sig til mere. Derfor er det mindst ligeså vigtigt, at du kan reagere hurtigt, hvis der f.eks. går ild i en juledekoration eller en adventskrans. Det er altså vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre, og at du har de rigtige ting ved hånden.

Hav altid en brandslukker i dit hjem, og sørg for, at den er let tilgængelig, og at alle i husstanden ved, hvor den er, og hvordan man bruger den.

Når juledekorationer, gran og levende lys indtager boligen i december måned, er det ligeledes en god idé at have en sprayflaske med almindeligt vand stående i nærheden. Den kan være aldeles effektiv til at slukke en antændt dekoration eller adventskrans, før det udvikler sig til en brand, der kræver en rigtig brandslukker.

Vil du gerne se, hvordan du gør, når du skal slukke en brand, kan vi anbefale Bolius’ Youtube kanal – her ligger flere rigtig gode videoer, der viser, hvordan du slukker brand i f.eks. en juledekoration, et juletræ mm. Du kan også tage Beredskabsstyrelsens online lynkursus "Brandskolen" på Brandparat.dk.

Er uheldet ude, er det også vigtigt, at du har røgalarmer, der virker, og som kan advare dig, hvis der opstår brand og røgudvikling. Du kan læse vores gode råd om røgalarmer her.

Sitemap
Close