02-12-2019

De 5 farligste juletraditioner for kæledyrene

Nu’ det’ jul – nu’ det’ jul… og farerne lurer om alle hjørner! I hvert fald, hvis man er hund eller kat, og bor i et typisk dansk hjem, hvor julestads og julegodter gør sit indtog den næste måneds tid.

Julen handler for mange om hygge, god mad, smukke dekorationer og julepynt – og ikke mindst at være der for dem, vi holder af – herunder vores kæledyr. Desværre er det ikke altid, at vi menneskers julevaner er helt så egnede for dyr. Har man kæledyr i hjemmet, er der derfor en række ting, som man skal være ekstra opmærksom på at få udenfor deres rækkevidde, hvis man vil være sikker på, at de firbenede familiemedlemmer også kommer helskindede gennem julemåneden.

Vi har derfor lavet en top 5 over de juletraditioner, som udgør den største risiko for dine kæledyr i december måned. Gennemgå tjeklisten og undgå, at julefesten ender i dyrlægens venteværelse.

 1. Pas på den livsfarlige mørke chokolade
  Ifølge netdyredoktor.dk er chokoladeforgiftning den hyppigste årsag til forgiftning hos hunde, og det er ikke kun giftigt for hunde – også katte og andre dyr kan tage skade af chokolade. Kakaobønner indeholder stoffer, som mennesker godt kan fordøje, men som hundens krop er meget længe om at nedbryde. Giftstofferne ophober sig derfor i stedet i kroppen og kan skade organerne. Det er særligt mørk chokolade, som har et højere kakaoindhold, du skal passe på. For en hund på 20 kg kan 125 g mørk chokolade ifølge netdyredoktor give en livstruende forgiftning, og for en lille hund på 5 kg skal der ikke mere end 25 g mørk chokolade til en alvorlig forgiftning. Du kan læse om symptomer mm. på netdyredoktor.dk.
 2. Fed mad og for mange godbidder
  Hold igen med smagsprøverne fra det store julebord. Flæskestegen og frikadellerne dufter måske helt uimodståeligt, men de ligger altså ikke godt i en lille hundemavse. Dyr har generelt ikke godt af menneskemad, og særligt den fede julemad og det pludselige kostskifte er ekstra svært at håndtere for dyrenes fordøjelsessystem. De kan få diarré, forstoppelse eller dét, der er værre. Forkæl i stedet dine dyr med godbidder, der er lavet til hunde- eller katte – og husk, at når du uddeler godbidder, skal du regne dem fra i den daglige foderration.
 3. Smukke, men giftige juleblomster
  Julens blomster er særligt smukke, men de kan være farlige for dine kæledyr. Særligt katte, som har en lav kropsvægt samt en forkærlighed for planter, og som samtidig nemt kan komme til vindueskarme, borde og andre steder i hjemmet, er ekstra udsatte. Men også nysgerrige små hundehvalpe, der gerne vil tygge på alt, er udsatte. Du skal være særligt opmærksom på Julestjerne, Julerose og Amaryllis, som ofte pryder vores hjem ved juletid, og som alle er giftige for dyrene og kan forårsage livstruende forgiftning hos særligt katte og mindre hunde, der har en lav kropsvægt.
 4. Julepynt, gavepapir og gavebånd
  Først skal træet vises, siden skal det…. helst IKKE spises. Hunde og katte, der har slugt gavebånd eller dele af julepynt er ikke et sjældent syn hos dyrlægen i december måned. De knitrende og knasende herligheder, der til forveksling ligner de ting, man gerne må lege med, kan være svære at modstå og ender derfor nemt med at blive fortæret. Det kan give komplikationer hele vejen gennem mave-, tarm- og fordøjelsessystemet hos kæledyrene, og give ondt i maven, forstoppelse eller indvendige skader.
 5. Levende lys
  Levende lys og kæledyr er heller ikke det bedste match, så her bør man også være ekstra varsom. Læs vores gode råd om, hvordan du undgår, at julen går op i flammer her.
Sitemap
Close