God og billig bilforsikring
Hos os får du en god og billig bilforsikring
23-10-2020

Er din bil vinterklar?

Efteråret har fået godt fat, og efter det kommer vinter. De næste mange måneder kommer til at byder på masser af kolde, våde og mørke dage. Det kræver din opmærksomhed som bilist, så både du og din bil er beredt på efterårets udfordringer. Læs vores gode råd til alt det, du som bilist og bilejer skal have styr på, når efteråret er over os, så du er med til at gøre vejene mere sikre for dig selv og alle andre.

Som bilejer er det ikke kun mørket og det våde vejr, men også risikoen for begyndende nattefrost og derved glatte veje i den tidlige morgenstund, man skal være opmærksom på, når efteråret melder sin ankomst.

Tid tid til vinterdæk og vinterklargøring af bilen

En god huskeregel er, at når vi går fra sommertid til vintertid er det også tid til at give bilen et serviceeftersyn og klargøre den til efteråret og vinteren. Om du gør det selv, eller får værkstedet til det, er det en god idé at få styr på nedenstående tjekliste.

  • Skift til vinterdæk – FDM anbefaler, at du skifter til vinterdæk omkring efterårsferien.
  • Tjek slidmønster på dine vinterdæk, før du monterer dem. Loven foreskriver, at slidmønstret skal være min. 1,6 mm. FDM anbefaler dog, at du skifter til nye dæk, allerede når slidmønstret kommer ned på 3 mm.
  • Tjek dæktrykket, når du har monteret dine vinterdæk.
  • Tjek at alle lygter, blinklys osv. virker som de skal og er indstillet korrekt – også tågelygter.
  • Tjek dine vinduesviskere. Har gummiet revner og er slidt, er det tid til at udskifte dem. Er de fedtede eller beskidte, kan du vaske dem med en svamp.
  • Fyld op med sprinklervæske – det er en god idé at skifte til frostsikker sprinklervæske allerede nu, hvis du ikke påfylder så ofte.
  • Er det tid til rustbeskyttelse, så bestil tid nu.
  • Uanset årstid er det altid en god idé at tjekke standen på olie, kølervæske og bremsevæske i forbindelse med et eftersyn af din bil.

Bestil tid hos værkstedet i god tid
Benytter du et værksted, så husk at værkstederne ofte har travlt, når de første glatte veje melder sig, så bestil tid i god tid. Det samme gør sig gældende, hvis du skal have rustbeskyttelse – her kan der også være lang ventetid om efteråret.

Husker du at tænde baglygterne?

Husk i øvrigt, at det på denne årstid er ekstra vigtigt, at du er opmærksom på, hvis du har en bil, hvor baglygterne ikke tænder automatisk, når du kun kører med kørelys. Her er det vigtigt, at du husker at tænde baglygterne på bilen om dagen, hvis der er dårlig sigtbarhed, dvs. i tåge samt på regn-, sne- og gråvejrsdage. Mange bilister glemmer det fortsat – derfor blev det også i 2016 et lovkrav, at baglyset tænder automatisk på alle nye biler.

Vær opmærksom på mørklagte fodgængere

Når efteråret indfinder sig, aftager de lyse timer overraskende hurtigt, og pludselig er det mørkt i de timer, hvor vi typisk færdes i trafikken. Det kommer bag på mange fodgængere, som glemmer at tænke over, at de nu er stort set usynlige i mørket for forbipasserende bilister.

Det er derfor nu, at du som bilist skal være ekstra opmærksom på mørklagte fodgængere, der pludselig dukker op ud af det blå. For selvom mange er gode til at huske lys og reflekser, skal der kun en enkelt usynlig fodgænger på det forkerte tid og sted til at skabe en farlig situation.

Sitemap
Close