Er din cykel sikker og efterårsklar?
01-10-2019

Er din cykel sikker og efterårsklar?

Er dit motto: ”Der findes ikke dårligt vejr…”? Og hopper du ufortrødent på cyklen året rundt og trodser det danske vejr? Så er nu et godt tidspunkt at give cyklen et eftersyn. Når efteråret kommer snigende med sine kolde, våde dage og mange mørke timer, er det om muligt endnu vigtigere, at din cykel er ordentligt vedligeholdt og overholder alle sikkerheds- og lovkrav.

Det handler nemlig ikke kun om at overholde loven, men også om din egen, din families og dine medtrafikanters sikkerhed. Det er vigtigt, at dine bremser og andre basale funktioner virker – også når vejen er våd – og at du er synlig både forfra, bagfra og fra siden, når du færdes efter mørkets frembrud. På den måde mindsker du risikoen for, at du eller dem, du holder af, bliver involveret i en trafikulykke.

Giv familiens cykler et serviceeftersyn
Færdes du og din familie på cykel året rundt, er det derfor en rigtig god idé at give jeres cykler et serviceeftersyn op til efterårssæsonen.

  • Tjek, at bremserne virker, og om bremseklodserne trænger til udskiftning - er de nedslidte, så skift dem nu.
  • Smør kæder og gear og tjek, at alt virker, som det skal.
  • Tjek, at der er de lovpligtige reflekser på cyklen, og at de ikke er beskadigede eller dækket af snavs.
  • Tjek, at der er lovlige for- og baglygter til alle cykler, og at der er nye batterier i alle lygter, hvis de er batteridrevne.
  • Monter magnet- eller dynamolygter, hvis du ved med dig selv, at du glemmer lygterne. Fastmonterede lygter er også et godt valg til teenagere.

Det siger loven om reflekser på cyklen:

  • Reflekserne skal være godkendt
  • Der skal være en rød refleks bagpå (katteøje)
  • Der skal være en hvid refleks foran
  • Der skal være mindst en gul refleks i hvert hjul, som er synlig fra siden (eller en hvid refleksstribe på siden af dækket eller fælgen.)
  • Der skal være mindst to gule reflekser, som bevæger sig under kørsel, og som er synlige bagfra (dette vil typisk være reflekserne på pedalerne).

Det siger loven om lys på cyklen:

  • Alle cykler skal have lys på fra solnedgang til solopgang samt i vejr med dårlig sigtbarhed, som f.eks. tåge, voldsom regn eller sne.
  • En cykel med to hjul skal have mindst én forlygte og mindst én baglygte.
  • En cykellygte skal som en tommelfingerregel være tydeligt synlig på mindst 300 meters afstand ved almindelig sigtbarhed og må ikke blænde.
  • Cykellygter skal også være synlige fra siden.
  • En forlygte må lyse gult, hvidt eller blåligt (hvis den lyser gult, må den ikke blinke. Det må den gerne, hvis den er hvid eller blå).
  • Baglygter skal lyse rødt.
  • Hvis dine lygter blinker, skal de have mindst 120 blink i minuttet.

Dine cykellygter er korrekt monteret, når de er sat fast på cyklen (og altså ikke hænger og dingler) og peger vandret hhv. fremad og bagud – og når de samtidig kan ses fra begge sider uden at noget blokerer for lygten og skygger for dens lys.

Vær i øvrigt opmærksom på, at selvom de populære små LED-lygter, som fås billigt i supermarkeder mm., i mange tilfælde overholder loven, vil en større og kraftigere kvalitetslygte give endnu bedre synlighed og ofte have længere holdbarhed, og vil derfor i det lange løb ofte være en bedre investering i familiens sikkerhed.

Drop pandelampen
En pandelampe kan være praktisk, hvis du f.eks. kører mountainbike på en skovsti eller cykler et mørkt og øde sted, da den oplyser vejen foran dig og giver godt udsyn i mørket. Men undlad at bruge den, når du færdes i trafikken, da den kan blænde bilister og skabe farlige situationer. På cykel gælder reglen, at din forlygte ikke må blænde, og at lygten til enhver tid skal kunne kan ses både forfra og fra begge sider. Derudover er der er ingen specifikke regler omkring pandelamper, men politiet fraråder, at motionsløbere mm. bruger pandelamper pga. faren for at blænde bilister.

På med hjelmen
Hvis uheldet er ude, mindsker en cykelhjem risikoen betragteligt for alvorlige hovedskader – så enkelt er det. Uanset om du er barn eller voksen, er det derfor vores anbefaling, at du bruger hjelm – for hvorfor løbe risikoen, når det er så nemt at lade være?

En god cykelhjem er ifølge Forbrugerrådet Tænk en hjelm, som er sikker, godkendt og har den rigtige størrelse til dig. Køber du en hjelm, der er CE-mærket og prøver du den på og sikrer dig, at den sidder, som den skal, er du derfor godt på vej. Derudover er det godt råd at bruge lidt tid på at finde en hjelm, som du godt kan lide – så er det lidt nemmere at huske at få den på hver gang, du hopper på cyklen.

Sitemap