04-10-2020

Gå den mørke tid sikkert i møde

Når efteråret indfinder sig, bliver dagene kortere og de mørke timer bliver flere – og det går ofte overraskende hurtigt. Pludselig er det mørkt, når vi står op om morgenen, og snart er det mørkt i de timer, hvor vi typisk færdes mest i trafikken.

Det er derfor nu, du skal til at tænke på, om hele familien er trafiksikker i mørket. Læs med her og se, hvordan du kan gå den mørke tid sikkert i møde.

Reflekser reducerer risikoen for at blive involveret i et færdselsuheld
Reflekser gør en stor forskel for, om du bliver set af en bilist, når det er mørkt – og om bilisten kan nå at reagere. Selv hvor der er vejbelysning, kræver det ekstra koncentration for bilisten at spotte en fodgænger uden reflekser, og i områder uden vejbelysning er en mørklagt fodgænger i vejkanten stort set usynlig indtil, man er helt tæt på.

Jo længere afstand, du er synlig på, jo bedre tid har bilisten til at reagere – og derved undgå et trafikuheld. Når du går i mørke på en vej uden vejbelysning, kan en bilist ifølge ”Rådet for Sikker Trafik” som hovedregel først se dig på denne afstand:

 • En fodgænger uden reflekser er først synlig for bilisten på ca. 25-40 meters afstand.
 • En fodgænger med reflekser er synlig for en bilist med nærlys på ca. 130-140 meters afstand
 • En fodgænger med reflekser er synlig for en bilist med fjernlys på ca. 400 meters afstand.

Er dine børn trafiksikre?
Reflekser kan redde liv – og især hos børn, som i forvejen er udsatte, når de færdes i trafikken, er det vigtigt, at du som forælder sikrer, at de er synlige i mørket.

 • Køb vintertøj og regntøj med indbyggede reflekser.
 • Påsæt løse reflekser på jakke og skoletaske – bevægelige reflekser i barnets hoftehøjde giver maksimal synlighed – sæt dem i siden, så de kan ses både forfra og bagfra.
 • En refleksvest er idéel til mindre børn. Hos små børn vil reflekser på snore ofte være i vejen på legepladsen, hvor de risikerer at sidde fast og ryge af. En refleksvest er derfor en ekstra sikkerhed.

Tænk kreativt, hvis du har teenagere
Har du teenagere, kan det være svært at få dem til at lade reflekserne sidde på, men med lidt kreativitet kan du med lidt held sende dem sikkert ud i mørket alligevel.

 • Der fås mange søde og sjove reflekser – brug dem som stickers eller vedhæng på skoletasken.
 • Også her er fodtøj og overtøj med diskret indbyggede reflekser en god løsning.
 • Med fastmonterede magnet- eller dynamolygter, undgår du at din teenager glemmer cykellygterne.

Husk, at voksne heller ikke lyser i mørke!
Mange husker at udstyre børnene med reflekser men glemmer at tænke over, hvor lidt synlige vi som voksne fodgængere selv er, når mørket falder på. Husk derfor reflekserne – også som voksen.

Færdes du i områder uden vejbelysning, f.eks. i vejkanten af en mørk landevej, så hav også en sikkerhedslygte på dig. Lygter og reflekser har nemlig forskellige funktioner og udfylder hver deres formål:

 • Reflekser reagerer på billygter og sender refleksion tilbage mod bilister, når de nærmer sig.
 • En lygte med konstant eller blinkende lys gør dig synlig på længere afstand og advarer bilister om, at du er på vejen i god tid, så de er opmærksomme, når de passerer dig.

Er du motionsløber, bør du gøre dig ekstra umage
Er du motionsløber, er det ekstra vigtigt, at du bærer både lys og reflekser, da du bevæger dig hurtigere end en gående og derfor har øget risiko for at ”dukke op ud af det blå” for en forbipasserende bilist. Der findes mange gode alternativer for motionister, når det kommer til sikkerhed, f.eks. refleksveste, LED-bånd og -lygter.

En pandelampe kan være praktisk, når du f.eks. løber i skoven, men undlad at bruge den, når du færdes i trafikken, da den kan blænde bilister og skabe farlige situationer. Der er ingen specifikke regler på området, men politiet fraråder, at motionsløbere mm. bruger pandelamper pga. faren for at blænde bilister.

Er du synlig, når du går tur med hunden?
Er du hundeejer, kommer du nok ikke uden om at gå tur en mørk morgenstund eller efter solnedgang. Her er det vigtigt, at du tænker på, at både du og din hund skal være synlige for jeres medtrafikanter. Det er ikke nok, at du selv er synlig – en mørklagt hund og hundesnor kan skabe en potentiel farlig situation i trafikken og udsætte din firbenede ven og andre for fare.

Faktisk rammes næsten dobbelt så mange hunde ifølge FDM af biler på de danske veje i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret. Med denne tjekliste kan du og din firbenede ven minimere risikoen for at blive en del af statistikken:

 • Brug halsbånd eller sele med reflekser til din hund – eller evt. en refleksvest.
 • Brug også et halsbånd med indbygget blinklys - eller monter en lygte i din hunds normale halsbånd eller sele.
 • Brug en refleksline – refleksliner fås både som alm. liner og flexliner.
 • Bær selv reflekser eller refleksvest og evt. en lygte i hånden, hvis du færdes på meget mørke steder.

Giv familiens cykler et serviceeftersyn
Færdes du og din familie på cykel året rundt, er det en rigtig god idé at give jeres cykler et serviceeftersyn op til efterårssæsonen. Du kan læse mere om, krav til cykellygter og reflekser i artiklen her.

Sitemap
Close