27-01-2021

Har du gjort noget godt for dit indeklima i dag?

Om vinteren tilbringer vi de fleste af døgnets timer indendørs – og i øjeblikket opholder mange sig inden for hjemmets 4 vægge i alle døgnets 24 timer pga. hjemmearbejde og hjemmeskole. Det sætter indeklimaet ekstra under pres, og det er derfor vigtigt at være særligt opmærksom på indeklimaet derhjemme lige nu.

Frisk luft og lav luftfugtighed er to ting, der kendetegner et godt indeklima. Fugt, skimmelsvamp, en høj koncentration af CO2 og skadelige partikler fra f.eks. madlavning og stearinlys, er er nogle af de ting, der kan give et dårligt indeklima i dit hjem, og som du derfor skal være opmærksom på.

Et dårligt indeklima kan være skadeligt for dig

Et dårligt indeklima kan være skadeligt for både dig, din familie og din bolig. Dårligt indeklima kan give os stort ubehag, som f.eks. hovedpine, kløende øjne og allergi. I nogle tilfælde kan dårligt indeklima også gøre os syge. Samtidig kan et dårligt indeklima give problemer med fugt, råd og svamp, som potentielt kan gøre stor skade på din bolig.

God udluftning og ventilation er alfa & omega

God udluftning eller ventilation er det bedste, du kan gøre for dit indeklima. Mange moderne boliger er så godt tætnet, at der ikke sker en naturlig udskiftning af luften løbende. Nogle nye huse har moderne ventilationssystemer, der kompenserer for dette, men i de fleste hjem, er det vigtigt at lufte godt ud.

Sådan lufter du rigtigt ud
Den bedste måde at lufte ud på er, når du lufter ud kortvarigt flere gange om dagen. På den måde undgår du, at huset køles helt ned indvendigt, hvilket kan give problemer med kondens og fugt. Lav f.eks. gennemtræk i 5-10 minutter 3 gange om dagen.

Luft ud og luk døren, når du går i bad
Der afgives rigtig meget fugt, når vi går i bad. Derfor er badeværelset også særligt indrettet til at modstå dette. Men det er vores andre rum ikke. Det er derfor vigtigt, at du husker at lukke døren til badeværelset, når du går i bad og tænder for ventilationen/lufter ud, mens du er i bad. På den måde undgår du at lukke fugten ud i resten af boligen. Luft altid godt ud efter, du har været i bad, og hold døren til de andre rum lukket, indtil rummet er luftet godt ud.

Brug emhætten, når du laver mad
Husk at bruge emhætten, når du laver mad. Madlavning afgiver fugt og særligt stegning afgiver skadelige partikler. Luk gerne døren ind til de tilstødende rum. Har du ingen emhætte, er det vigtigt at lufte godt ud under og efter madlavning.

Hold en konstant og god varme

Det er vigtigt for dit indeklima, at du holder din bolig opvarmet. En god og konstant varme holder luftfugtigheden nede. Undgå store temperaturskift, da det kan skabe kondens, og hold så vidt muligt samme temperatur i alle rum.

Tør dit tøj udendørs eller i en tørretumbler

Hæng så vidt muligt ikke tøj til tørre indendørs. Brug en tørretumbler - eller endnu bedre, tør dit tøj udendørs. Det skåner både dit tøj og miljøet. Det danske vintervejr er naturligvis ikke altid særlig optimalt til at tørre tøj. Et godt tip er derfor at hænge dit tøj til tørre udendørs i et døgns tid og herefter lade det tørre færdigt i tørretumbler. Har du ikke en tørretumbler, så sørg for, at det rum, hvor du hænger tøjet til tørre er godt ventileret og opvarmet. Hold så vidt muligt lukket til de andre rum.

3 syndere for indeklimaet, som du kan holde øje med

Luftfugtighed
Luftfugtighed er én af de store syndere, når det kommer til dårligt indeklima. Det er for det første ikke særlig rart at være i en fugtig bolig. Det er også skadeligt for boligen, da det kan give råd og svamp. Er luftfugtigheden i din bolig over 70%, giver det gode forhold for skimmelsvamp. Samtidig trives støvmider, bakterier og insekter også i den høje luftfugtighed. Det er derfor en god idé at holde øje med luftfugtigheden i din bolig, så du ved, om det er noget, du skal gøre noget ved.

Skimmelsvamp
Skimmelsvamp er en følge af for høj luftfugtighed, og det kan være skadeligt for dit helbred, hvis du bor i et miljø med skimmelsvamp. Du vil typisk først bemærke skimmel på de mest fugtige steder i dit hjem, som f.eks. på badeværelset, i vindueskarme eller i kælderen. Det kan dog også gemme sig bag plader, fliser eller andet, hvor der er skjult fugt. Skimmelsvamp lugter muggent, og mange af os forbinder det med lugten af kælder. Har du mistanke om, at du har skjult skimmelsvamp, er det muligt at teste for det. Da skimmelsvamp kun trives i en luftfugtighed på over 70%, er det vigtigste, du kan gøre for at forebygge det, at holde en lav luftfugtighed i din bolig.

CO2
En høj koncentration af CO2 kan give hovedpine eller gøre os trætte og uoplagte. Vores udåndingsluft indeholder et højt niveau af CO2, og samtidig afgiver vores computere, skærme og TV også CO2. Når vi har sovet hele natten i et indelukket rum, eller siddet hele dagen og arbejdet uden at lufte ud, kan vi derfor føle os trætte, uoplagte eller få hovedpine. Det sker, når koncentrationen af CO2 bliver for høj. Det er derfor vigtigt, at luften bliver udskiftet i de rum, du opholder dig meget i, f.eks. ved at lufte ud om dagen eller at lade døren stå åben til soveværelset om natten.

Sitemap
Close