14-09-2020

Har du helt styr på dine lygter?

Efteråret er typisk en stor gang blandede bolsjer, når det kommer til vejret. Den ene dag har vi sol fra en klar himmel, den anden dag gråvejr, regn og blæst. De skiftende vejrforhold gør, at vi som bilister lige nu skal være særligt opmærksomme på at køre efter forholdene, og ikke mindst på, om vi har korrekt lygteføring, når sigtbarheden er nedsat.

Ikke overraskende viser undersøgelser, at vi generelt er for dårlige til at køre efter forholdene, når vejret er dårligt. For høj fart i forhold til vej- og vejrforhold er en hyppig årsag til ulykker i efterårs- og vintersæsonen, men forkert lygteføring er også en synder.

Særligt baglygter og tågelygter er noget af det, som vi danskere har sværest ved, og her opstår derfor ofte forglemmelser og misforståelser, som kan give farlige situationer i trafikken.

Husker du at tænde baglygterne i dårligt vejr?

Alle ved, at man skal tænde bilens lys, når det er mørkt. De fleste ved også, at man skal tænde bilens lys, når sigtbarheden er dårlig af andre årsager, f.eks. når det regner eller er tåget. Alligevel er biler med slukket baglys ikke et sjældent syn på vejene, selvom det står ned i stænger og sigtbarheden er virkelig ringe. Mange af os glemmer nemlig fortsat at tænde baglygterne i dårligt vejr, og det kan give farlige situationer i trafikken.

Når vi kører uden baglys, skyldes det ofte, at vi glemmer at tænke over, at baglygterne ikke nødvendigvis er tændt, blot fordi forlygterne er tændt. I nogle biler tænder baglyset nemlig ikke automatisk sammen med kørelyset foran.

Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan din bils lygter virker. Tænder baglyset automatisk sammen med kørelyset foran? Eller skal du selv manuelt sætte bilens lys på kørelys for at tænde baglyset? Har du en nyere bil, vil den typisk have en lyscensor, der sørger for at kørelys på for- og baglygter selv tænder, når det bliver mørkt eller sigtbarheden er dårlig, men det kræver, at bilens lys er indstillet korrekt.

Hvordan og hvornår skal du bruge tågelyset?

Tåge er en anden knap så kærkommen gæst på vejene i efteråret, hvor dårlig sigtbarhed, lidt for høj fart og forkert eller manglende brug af tågelygter kan være en rigtig farlig cocktail.

Generelt anbefaler politiet, at man bruger tågelygter, når sigtbarheden er 150 m eller derunder. Kantpælene i vejkanten er et godt pejlemærke til at bedømme, hvor tåget det er. Der er 100 m imellem hver pæl, så hvis du ikke kan se to pæle ad gangen, skal du bruge tågelygter.

Bruger du tågelygterne forkert, eller når der ikke er behov for det, kan det dog også genere dine medtrafikanter, og derfor gælder der regler for, hvornår og hvordan du må bruge dit tågelys. Reglerne er i og for sig enkle, men mange bliver alligevel i tvivl om, hvad man må og ikke må. Dette er reglerne:

Tågebaglygter

  • Bilens tågebaglygter må kun anvendes i tåge og ved kraftigt nedbør.

Tågeforlygter

  • Når det er mørkt: I lygtetændingstiden må bilens tågeforlygter kun anvendes i tåge og ved kraftigt nedbør (dvs. regn og sne).
  • Når det er lyst, men tåget: Når det er tåget uden for lygtetændingstiden, samt under kraftigt nedbør, må du gerne anvende tågeforlygter sammen med bilens nærlys.
  • Når det er lyst uden tåge: Uden for lygtetændingstiden må du gerne bruge tågeforlyset, selv om det ikke er tåget, men kun i stedet for almindeligt nærlys/kørelys. Du må altså ikke køre med både tågelygter og nærlygter tændt, når det ikke er tåget.

Det er typisk den sidste regel, som forvirrer mange, men det er en god idé at huske på reglerne, for det kan faktisk medføre en bøde på 1.000 kr., hvis man bruger sit tågelys forkert.

Generelt er det en rigtig god idé at sætte sig ind i reglerne for lygteføring, og hvordan din bils lygter virker, både så du undgår bøder, men også så du undgår at skabe farlige situationer i trafikken.

5 gode råd om bilens lygter

  1. Brug 5 minutter på at sætte dig ind i, hvordan lyset fungerer, når du har fået en ny bil – eller næste gang, du holder parkeret, hvis du stadig ikke kender din gamle bil godt nok. Tænder baglyset automatisk? Hvordan virker de forskellige indstillinger til lyset? Hvor tænder man for tågelygterne foran og bagi?
  2. Tænd kørelyset hjemmefra, især om efteråret, men også bare generelt, når der er risiko for dårligt vejr, f.eks. om sommeren, når der er varslet tordenbyger og skybrud.
  3. Nogle biler kan kodes om, så baglygterne tænder, når du starter bilen. Ved du, at du ofte glemmer baglyset, så spørg dit værksted, om det er muligt at kode lyset om i din bil.
  4. Tjek med jævne mellemrum, at alle dine lygter virker, og at forlygterne er indstillet korrekt.
  5. Få evt. tjekket, at dine forlygter er indstillet korrekt, når du alligevel har din bil til service op mod efterårssæsonen, f.eks. når du får skiftet til vinterdæk.

Fakta om tåge

Tåge opstår, når kold og varm luft mødes. Den varme luft indeholder typisk mere fugt end den kolde, og når de mødes, fortættes fugten til bittesmå vanddråber. Dråberne er ikke store og tunge nok til at falde til jorden som regn. Tåge er derfor egentlig bare skyer nede ved jorden.

I efteråret er vejrforholdene særligt gunstige for tåge, netop fordi vi går fra varmere temperaturer til koldere vejr. Men tåge forekommer på alle tidspunkter af året. Faktisk er januar den måned, hvor vi i gennemsnit har flest dage med tåget vejr. Her får vi mange gange den flotte rimtåge, når temperaturen er under frysepunktet, som sætter flotte iskrystaller overalt.

Tåge og dis dækker over samme fænomen. Meteorologerne kalder det tåge, når sigtbarheden er under 1 km. Hvis sigtbarheden er bedre, betegner vi det som dis.

Færdselsloven indeholder til gengæld ingen præcis definition af, hvad tåge er.

Vi har i gennemsnit 74 dage med tåge om året i Danmark. September står for 4,7 dage i gennemsnit. I oktober får vi gennemsnitligt 7 dage med tåge.

Hvad er forskellen på tågelys og nærlys?

Når det kommer til farve og lysstyrke, er der faktisk ingen forskel på tågelys og nærlys. Men hvor nærlys (altså almindeligt kørelys) er rettet fremad og opad, er tågelyset rettet nedad og ud til siderne, så det oplyser siderne og vejbanen lige foran bilen, i stedet for at lyse længere fremad som nærlyset.

Hvad er lygtetændingstiden?

Lygtetændingstiden er fra solen går ned til solen står op, men også når der er nedsat sigtbarhed af andre årsager, f.eks. når det regner, sner eller er tåget. Kører du gennem en tunnel, skal der ligeledes være lys på bilen.

Hvilke biler tænder automatisk for baglyset?

På gamle biler skulle man selv tænde lyset på bilen, og når man tændte for kørelyset, tændte både for- og baglygter. Fra 2011 fik alle biler forlys, der tændte automatisk, pga. nye regler fra EU, men for at spare energi, tænder kørelyset ikke automatisk i de fleste biler, der blev solgt fra 2011 til 2016. Biler solgt efter juli 2016, har til gengæld en lyscensor, der tænder for- og baglys automatisk i mørke og ved dårlig sigtbarhed, hvis altså du har indstillet lyset korrekt.

Sitemap
Close