25-11-2019

Hvornår har du sidst testet din røgalarm?

Den 1. december er udnævnt til ”Den fælles nordiske røgalarmdag” – men hvorfor nu det? Nogle vil måske mene, at der er krydser nok i kalenderen i december måned til, at vi behøver endnu en mærkedag. Men dette lille kryds i kalenderen, kan være det, der en dag redder dit liv.

Ifølge Beredskabstyrelsen rykker brandvæsenet ud til 35% flere brande i december måned. Samtidig viser undersøgelser, at ca. hver fjerde danske hjem fortsat ikke har en brandalarm. I december måned er der derfor om muligt ekstra god grund til at teste brandalarmen, eller omsider at få den sat op, hvis du ikke allerede har én. En fast mærkedag d. 1. december er derfor en rigtig god måde at huske os alle sammen på at få testet brandalarmen.

5 gode råd om røgalarmer
Vi har samlet de 5 bedste råd om røgalarmer til dig her.

 1. Opsæt mindst én brandalarm centralt i din bolig.
  Større boliger bør have flere brandalarmer, mindst én per etage – gerne én i hvert rum, dog ikke for tæt på badrum og køkken. Røgalarmen skal placeres, så den kan høres fra alle soveværelser. Vælg altid en CE-mærket røgalarm.
 2. En røgalarm skal sidde i loftet midt i rummet.
  Røgalarmen skal sidde mindst 50 cm fra vægge og døråbninger. Ved loft til kip skal den sidde 1 m fra højeste punkt.
 3. Test dine røgalarmer jævnligt.
  Røgalarmen skal testes minimum 1 gang om året, gerne flere gange om året. Gør det f.eks til en fast vane at teste alarmen d. 1. december på ”Den fælles nordiske røgalarmdag”.
 4. Rengør dine røgalarmer jævnligt.
 5. Udskift dine røgalarmer, hvis de er mere end 10 år gamle.

Sådan tester du din røgalarm
Alle røgalarmer har en lille testknap. Virker alarmen som den skal, vil den hyle højt, ligesom den ville gøre, hvis der var brand. Det skal stoppe igen efter kort tid.

De fleste røgalarmer har også en funktion, der advarer dig med et lille bip, som kommer med jævne mellemrum, hvis de er ved at løbe tør for batteri. Andre alarmer advarer ikke, men giver bare et lille rødt blink med jævne mellemrum, så længe der er batteri på. Nogle alarmer gør begge dele.

Sådan rengør du din røgalarm
Du rengør din røgalarm ved at støvsuge den. Tør den ligeledes over med en blød opvredet klud. Dette gøres med jævne mellemrum. Støv sætter sig på røgalarmens sensorer, og du kan derfor risikere, at den ikke virker ordentligt, hvis den ikke er blevet støvsuget længe.

Bipper din røgalarm, selvom der ikke er brand?
En røgalarm kan f.eks. bippe pga. damp eller mados, hvilket kan løses ved at lufte godt ud. Støv kan også aktivere røgalarmen – dette kan løses ved at støvsuge røgalarmen. Hvis din røgalarm bliver ved med at gå i gang uden årsag, skal den udskiftes.

Du kan læse mere om røgalarmer og få gode råd til, hvordan du undgår brand i hjemmet på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.

Sitemap
Close