Hvert år kommer over 8.000 danskere til skade i forbindelse med havearbejde – og i cirka hvert 10. tilfælde så alvorligt, at det kræver indlæggelse. Har du styr på sikkerheden, når du skal i gang med havearbejdet?
Her får du 10 gode råd til, hvordan du kan forebygge ulykker – og er du mand, er der særlig god grund til at læse med!
Hold børnene fra havemaskinerne (f.eks. græsslåmaskine, hækkeklipper og lign.). Den slags havearbejde er for voksne. Skal dine store børn hjælpe til, f.eks. med at slå græs, kræver det en grundig instruktion i håndtering og sikkerhed, før du sætter dem til opgaven. Mindre børn kan have masser af sjov med at så, plante og lue ukrudt uden at komme i nærheden af farlige redskaber.
Tag passende arbejdstøj på, når du skal i gang i haven – og hav især fokus på dit fodtøj. Tag lukkede og skridsikre sko på: Klip-klappere og sandaler er ikke arbejdssko! Lange bukser og arbejdshandsker yder god beskyttelse mod diverse småskrammer. Beskyt også øjnene, når du f.eks. klipper hæk eller beskærer buske.
Betjener du større maskiner, som f.eks. en motorsav, kræver det – udover erfaring – særligt sikkerhedsudstyr (sikkerhedsbukser, sikkerhedsko- og handsker samt hjelm, visir og høreværn).
Læg ikke for hårdt ud, og tænk over dine arbejdsstillinger, særligt ved tunge løft eller tunge redskaber. Start med de lette opgaver, så kroppen lige når at komme i gang, hold pauser og varier dit arbejde. Nøjes med en time eller to, hvis du stadig er i ”vinterform”.
Brug kun de haveredskaber, som du er fortrolige med og kan håndtere. Arbejde, som f.eks. beskæring af trætoppe og træfældning eller håndtering af motorsav og andre større maskiner kræver professionelt sikringsudstyr og erfaring. Allier dig med en professionel, hvis du ikke har 100% styr på, hvad du laver.
Hold orden på ledningerne – og hold øje med ledningen under arbejdet. Sammenfiltrede eller for lange ledninger øger risikoen for, at ledningen kommer i vejen for maskineriet og bliver klippet over. Sæt kun ledningerne i udendørs stikkontakter med jord.
Sluk altid for strømmen - ved at tage stikket ud af stikkontakten eller fjerne batteriet - før du fjerner grene, græs eller andet, der har sat sig fast i maskineriet. Efterlader du maskinen, skal strømmen også tages fra, så nysgerrige pilfingre ikke kan komme til at tænde for maskinen uforvarende.
Skal du arbejde i højden, så brug en egnet stige, og sørg for, at den står stabilt og ikke kan vælte eller skride, før du klatrer op. Skal du arbejde øverst på stigen, så hav en makker, der støtter stigen forneden. Sørg for, at elektriske maskiner, f.eks. hækklipper er sikrede, før du klatrer op, så der ikke er risiko for, at maskinen kan gå i gang, mens du klatrer.
Vær særligt opmærksom, hvis du skal slå græs på skråninger. Kør kun græsslåmaskinen (eller havetraktoren) lige op og lige ned ad skråningen. Kør aldrig sidelæns eller på skrå, da du risikerer, at maskinen tipper over. Vend altid kun maskinen på en plan flade.
Sørg for at vedligeholde dine havemaskiner som angivet i købsinstruktionen, og giv dem et årligt tjek i starten af havesæsonen.
Sørg for at have en førstehjælpstaske i huset (eller skuret) – og at den er ”opdateret”, så du kan behandle mindre skader og yde førstehjælp ved mere alvorlige skader. Det gælder i øvrigt, uanset om du laver havearbejde eller ej – de fleste ulykker sker nemlig i hjemmet.
I 2021 skete der næsten 9.000 haveulykker, som krævede behandling på skadestuen* - og er du mand i alderen 50-55 er du i højrisikogruppen.
Leder du efter et godt argument for bare at lade ukrudt være ukrudt, smække benene op og nyde en kold øl på terassen, så er her et par nedslag i statistikken, som giver stof til eftertanke:
Haveulykker sker dobbelt så hyppigt hos mænd som hos kvinder. Mænd mellem 50-55 år er overrepræsenterede i statistikken. Ulykkerne sker oftest i weekenden – især i april og juli. En stor del af ulykkerne sker ved arbejde på en stige og ved håndtering af gren- og hækkeklippere, men græsslåmaskiner, havetraktorer og motorsave er også gengangere. *Statisikken over haveulykker opgøres af Ulykkesanalysegruppen på Odense Universitetshospital på baggrund af data fra hospitalets skadestue. Disse data udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen på ca. 5%, og da der på OUH blev registreret 441 tilskadekomne pga. havearbejde, svarer dette til 8.820 skader på landsplan.