Ifølge SOS skyldes over halvdelen af alle nedbrud mekaniske fejl på bilen. Herefter kommer punkteringer og dødt batteri. Med et ferietjek kan du komme mange af disse ting i forkøbet.
Send derfor bilen til et serviceeftersyn, inden kør-selv-ferien, hvis ikke du har haft den forbi en mekaniker for nylig, og fortæl, at du skal på vinterferie med bilen. Udover at give din bil det obligatoriske tjek for f.eks. olie, bremsevæske og kølervæske, vil værkstedet være særligt opmærksomme på en række andre ting, når de ved, at du skal på ferie.
Mekaniske problemer
På en kør-selv-ferie bliver din bil belastet mere end normalt. Den er lastet til bristepunktet og skal på en lang køretur, hvor den både skal klare høje hastigheder på motorvejen og lange seje træk gennem bjergene. Det er vigtigt, at din bils mekaniske dele kan klare det.
Dødt batteri
Et andet hyppigt problem er batteriet, der sætter ud i kulden. Specielt hvis bilen står stille en hel uge, mens familien er på ski. Du kan bede værkstedet måle kapaciteten på batteriet, og få det udskiftet, hvis det trænger.
Dæk
Udover, at du selvfølgelig skal have vinterdæk på, når du skal på vinterferie, kan dit værksted tjekke, at dine dæk ikke er nedslidte og overholder kravene, og at de har det rette dæktryk.
Når du skal på vinterferie, bør mønsteret på dine dæk være mindst 3-4 millimeter, hvilket også er lovpligtigt i nogle lande. Herhjemme er mindstekravet 1,6 millimeter.
Vinduesviskere og lygter
Dine vinduesviskere skal være i ordentlig stand, så du har et godt udsyn, også i kraftigt snevejr, eller når der er meget opsprøjt fra vejen. Alle lygter skal naturligvis også tjekkes.
1. Sprinklervæske
Det er vigtigt, at du har sprinklervæske på bilen, som kan klare frostgraderne, særligt hvis du skal nordpå. Skal du til Norge eller Sverige, skal din sprinklervæske gerne kunne klare helt ned til -21 grader.
2. Tank diesel i udlandet
Kulden kan også blive et problem, hvis du kører dieselbil. Dieselolie kan nemlig fryse, hvis det bliver for koldt. Sker det, kan bilen ikke starte, og i værste fald kan det skade motoren. Igen er dette særligt noget, du skal være opmærksom på, hvis du skal til Norge eller Sverige, hvor det kan blive meget koldt.
I de fleste meget kolde lande er diesel tilsat stoffer, som gør, at den ikke fryser, og det er derfor en god idé at fylde tanken i f.eks. Norge eller Sverige, i stedet for at køre hjemmefra med en fuld tank.
3. Belast ikke bilens batteri unødigt
Husk at være opmærksom på, at du ikke dræner bilens batteri under turen ved f.eks. at have strøm til I-pads, telefoner, navigator m.m. på samme tid.
Bryder din bil sammen, eller skulle du komme ud for et uheld, er det vigtigt at være forberedt.
- Sørg først og fremmest for, at din mobiltelefon er opladet, så du kan tilkalde hjælp.
- Download rødt kort app’en hjemmefra, og sørg for, at du har indtastet oplysninger som nummerplade m.m. på forhånd.
- Hav et tæppe til alle passagerer med i bilen, så I kan holde varmen længe, hvis det bliver nødvendigt.
- Sørg også for at have en lygte og refleksveste til alle i bilen.
- Sørg for, at advarselstrekanten er nem at få fat i.
Undersøg de forskellige landes love og regler for, hvad der skal medbringes af sikkerhedsudstyr. Der er forskellige krav til f.eks. vinterdæk og snekæder alt efter, hvilket land du skal til. Husk at undersøge reglerne for alle de lande, du skal køre igennem.
Dæk
I Sverige er vinterdæk et krav i perioden fra 1. december til 31. marts, når temperaturen ligger omkring frysepunktet eller lavere, eller når der er sne og is på vejene. Dækkene skal være mærket med et bjerg- og snefnugsymbol, og mønsterdybden skal være mindst 3 mm.
I Norge er vinterdæk ikke et krav, men det er dit ansvar, at bilen har tilstrækkeligt vejgreb, så i praksis betyder det, at du skal have vinterdæk.
I Østrig er det lovpligtigt at køre på vinterdæk i perioden fra 1. november til 15. april, når der er vinterføre. Mønsterdybden skal være på mindst 4 mm.
I Tyskland hedder det, at man skal have vinterdæk på, når det er vintervejr.
Snekæder
Flere steder i Tyskland, Østrig og Italien kan du lokalt møde krav om snekæder. I Norge betyder kravet om, at du skal være sikret i forhold til føret, også at du kan få brug for snekæder.
Så husk snekæderne – og sørg for, at de er til at komme til, hvis du får brug for dem. Skal du ud at købe snekæder, så husk, at de skal passe til dine hjul. Gør desuden dig selv den tjeneste at øve dig på, hvordan du monterer dem hjemmefra. Det er ikke sjovt at stå i sneen i en vejkant eller på en bjergside og skulle montere kæderne for første gang.
Barnestole
Husk at tjekke reglerne for sikring af dine børn i autostol i de lande, du kører igennem. Nogle lande, f.eks. Tyskland, Østrig og Italien, har andre og strengere regler, end vi har i Danmark.