23-10-2020

Sæson for hjortepåkørsler - pas på lige nu

Oktober, november og december er højsæson for påkørsel af hjorte - og særligt når vi skifter til vintertid, er risikoen ekstra stor, fordi vi ændrer adfærd fra den ene dag til den anden. Der er derfor god grund til at være ekstra opmærksom, når du kører til og fra arbejde lige nu.

En påkørsel har oftest dødelig udgang for dyret. Samtidig kan så stort et dyr forvolde store skader på din bil, og nogle gange også personskade. Heldigvis kan du selv være med til at minimere risikoen, hvis du ved, hvad du skal være særligt ompmærksom på.

Her skal du være særligt opmærksom

Hjorte er mest aktive i de mørke timer. Risikoen for påkørsel er derfor størst lige omkring solopgang og solnedgang - og især om efteråret, hvor hjorte og bilister færdes på vejen samtidig, fordi det er skumringstid eller mørkt, når vi kører til og fra arbejde.

Det skal du holde øje med:

  • Kører du i tusmørke eller om natten, så sæt farten ned, hvis du kører gennem skov- og markområder.
  • Det samme gælder, når du ser et ”hjorteskilt” – det betyder, at der er øget risiko for hjorte på vejen netop på denne strækning.
  • Vær ekstra opmærksom på lysende dyreøjne i vejsiden og sænk farten helt, hvis du bliver opmærksom på dem.
  • Ser du en hjort, så husk at de ofte færdes flere sammen. Risikoen for, at der kommer én til, er derfor stor.

Hvis uheldet er ude

Hvis uheldet er ude, og du påkører et dyr, er det vigtigt, at du holder ind til siden, vurderer skadens omfang og ringer efter en dyreambulance, hvis dyret er skadet. Dyrenes Beskyttelse, som rykker ud, hvis et dyr er såret, giver følgende råd:

  • Ring 1812 hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk.
  • Bliv på stedet - hvis 1812 ved hvor ulykken er sket, kan de hurtigere sende hjælp.
  • Hold afstand, så dyret ikke stresses.
  • Ring til Falck, hvis dyret er dødt.

Sådan dækker forsikringen

Påkører du et større dyr, som forårsager en skade på din bil, er skaden sædvanligvis dækket af din kaskoforsikring. Normalt vil du blive opkrævet en selvrisiko.

Hos Gartnernes Forsikring har du dog mulighed for at tegne en selvrisikoforsikring, som fritager dig helt for selvrisiko i en lang række tilfælde, herunder skader ved påkørsel af større dyr. Du kan altid se i din police, om du har tilvalgt selvrisikoforsikring.

Du kan læse mere om vores selvrisikoforsikring her.

Fakta om påkørsel af hjorte

I Danmark påkøres der hvert år over 10.000 hjorte.

Oktober, november og december er højsæson for påkørsel af hjorte: I efteråret 2019 modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral næsten 4.000 henvendelser om påkørte hjorte. Det er det højeste antal henvendelser nogensinde, og man forventer nogenlunde det samme antal henvendelser i oktober, november og december i år.

Du se flere statistikker og gode råd på www.paspåhjortene.dk

Sitemap
Close