07-10-2020

Er du sikker i mørket? Test dig selv

Vi går ind i en tid med færre og færre lyse timer. Det betyder, at de fleste af os også færdes i trafikken, når det er mørkt. Hvad end du færdes som fodgænger, cyklist eller bilist er det nu, du skal til at huske på, om du er sikker i mørket.

Test dig selv i vores quiz nedenfor og se, om du kan svare rigtigt på alle 13 spørgsmål, eller om der noget, du lige skal have genopfrisket. Tryk på det lille + for at se det rigtige svar.

1. Hvor tæt på skal en bil for at kunne se dig, hvis du ikke har reflekser på?

I mørke er en fodgænger uden reflekser først synlig for bilisten på ca. 25-40 meters afstand, når bilen kører med almindeligt nærlys.

2. På hvor lang afstand er du synlig for en bil, når du har reflekser på?

En fodgænger med reflekser på er synlig for en bilist med nærlys på ca. 130-140 meters afstand. Har bilen det lange lys tændt, vil du være synlig på ca. 400 meters afstand, når du har reflekser på.

3. På hvor lang afstand skal din cykellygte være synlig?

En cykellygte, uanset om det er en forlygte eller en baglygte, skal være tydeligt synlig på mindst 300 meters afstand ved almindelig sigtbarhed.

4. Hvilke farver må forlygten på din cykel have?

En forlygte må lyse gult, hvidt eller blåligt.

5. Må en cykellygte gerne blinke?

Ja, det må den godt. Hvis en cykellygte blinker, skal den have mindst 120 blink i minuttet. Det svarer til, at den blinker ca. hvert halve sekund. Gule forlygter må dog ikke blinke. Det må hvide og blå forlygter gerne.

6. Hvor mange reflekser skal der minimum være på din cykel?

Det rigtige svar er 6. Der skal være en rød refleks bagpå og en hvid refleks foran. Derudover skal der være minimum én gul refleks i hvert hjul, som er synlig fra begge sider, og mindst to gule reflekser, som bevæger sig under kørsel, og som er synlige bagfra (de sidder typisk i pedalerne).

7. Skal bilens baglygter være tændt om dagen?

Dine baglygter skal være tændt om dagen, hvis sigtbarheden er dårlig. F.eks. hvis det regner eller er tåget. Er sigtbarheden normal, skal de ikke være tændt om dagen, men det er stadig en god idé at gøre det, så man ikke glemmer at tænde baglyset, hvis sigtbarheden pludselig bliver dårligere. I alle nye biler, der er solgt efter juli 2016, tænder baglyset automatisk sammen med forlyset, når det bliver mørkt, eller sigtbarheden bliver dårlig.

8. Må du bruge bilens tågelygter for at kunne se bedre, selvom det ikke er tåget?

Nej, du må aldrig bruge bilens tågelygter som ekstra lyskilde, hvis det ikke er tåget. Om dagen må du faktisk gerne bruge tågeforlygterne i stedet for dit nærlys, selvom det ikke er tåget. Men aldrig begge samtidigt. Dine tågebaglygter må aldrig bruges, hvis det ikke er tåget, da de kan forveksles med bremselyset.

9. Hvor tåget skal det være for, at du skal bruge bilens tågelygter?

Færdselsloven beskriver ikke præcist hvor tåget, det skal være, før du skal tænde for tågelygterne, men politiet anbefaler, at du bruger tågelygter, når sigtbarheden er 150 m eller derunder.

10. Hvornår skal du tænde for det lange lys på bilen?

Du skal altid have lys nok på bilen til, at du kan nå at standse indenfor lysets rækkevidde. På en mørk landevej, hvor du kører 80 km/t, vil du f.eks. ikke kunne nå at se en hindring på vejen tids nok til at standse, hvis du ikke kører med det lange lys.

11. Hvornår skal du blænde ned for det lange lys, når der kommer en modkørende?

Når der kommer en modkørende bil, skal du blænde ned for det lange lys ca. 200-300 meter før, I passerer hinanden. På en lang lige landevej behøver du altså ikke at blænde ned så snart, du ser en modkørende i det fjerne. Du skal nemlig også huske at tilpasse din fart, når du blænder ned. Du bør f.eks. ikke køre 80 km/t på en mørk landevej kun med nærlys (med mindre der kører en bil lige foran dig, som lyser vejen op), da du ikke vil kunne nå at se en evt. hindring på vejen tids nok til, du kan nå at stoppe.

12. Skal din hund have lys på, når det er mørkt?

Det er ikke lovpligtigt at have lys på hverken dig selv eller din hund, når det er mørkt. Det er dog en rigtig god idé at have både lys og reflekser på din hund, når I går tur i mørket.

13. Er der regler for, hvilken farve lygter min hund må have på?

Nej, det er der ikke – og lygterne må også gerne blinke. Som trafikanter er vi dog vant til at forskellige farver har forskellig betydning, så du kan selvfølgelig overveje, hvad farven på lygten signalerer til dine medtrafikanter.

Sitemap
Close